onsdag 17 februari 2016

2007 och 2015


Hur såg det ut när börsen gick ner 2007 jämfört med idag. Från toppen 16 juli 2007 till botten 21 november 2008 var det 494 dagar (inte börsdagar som jag förmodar man räknar måndag till fredag). Hela raset på OMX 30 var 56,63% enligt grafen jag fick fram på Avanza. 




Idag har det gått 294 dagar sedan toppen 27 april 2015. Så skulle raset vara lika länge som 2007 väntar ytterligare 200 dagar innan det vänder uppåt. På bilden nedan har jag markerat ut 294 dagar på nergången 2007. Stämmer ganska bra med hur det ser ut nu då börsen dom senaste dagarna gått upp några procent. 


Självklart är det omöjligt att veta när börsen vänder, kanske gjorde den det nu? Den som lever får se. Det är alla fall intressant att följa utvecklingen från sidan. Och lyckas hoppa på tåget så nära botten som möjligt. Bilden nedan är från toppen 27 april 2015 till idag.

 

tisdag 16 februari 2016

Börsens psykologi



Jag har tagit en paus från Investeringsboken och gått över till Börsens psykologi då den blev tillgänglig på biblioteket. En väldigt intressant bok, tung och relativt svårläst för mig. På bokens baksida står det att man lär sig börsens psykologi och knep för att förstå när marknaden är för optimistisk eller pessimistisk. Även att man lär sig se när trendskiften kommer, innan det är för sent. Något som känns ganska aktuellt. 

Börsen har gått upp något senaste dagarna och jag läste någonstans att den mitt i en nergång brukar få ett "ryck" uppåt innan den sedan fortsätter neråt. Vi får se om det kommer att bli så.

lördag 13 februari 2016

Läser



Jag har inte köpt mina första aktier än men när är jag läser runt på bloggar att de flesta köper i nergång blir man sugen. Jag ska vara stark och invänta till det tydligt har vänt innan jag köper. Kommer säkert bli svårt och tråkigt att vänta om nergången håller i sig länge. Fortsätter i stället att läsa böcker. Första boken jag läste var Bli grymt rik på aktier! Eftersom jag inte kunde eller kan speciellt mycket om aktier var det självklart mycket nytt och lite svårt att hänga med i allt. Sen fortsatt det med Vägen till din första miljon : alla kan bygga en egen pengamaskin och Så här kan alla svenskar bli miljonärer. Intressant läsning och mycket att ta in. 

Just nu läser jag Investeringboken : din guide till ekonomiskt oberoende av Anders Ström på Ipad’en, lånad på bibloteket. Har även gjort en beställning på Världens 99 bästa investerare och Vad är pengar? Mycket läsning och jag känner mig motiverad att lära mig hur det fungerar. Har även fixat en sida med vilka böcker jag läst.

torsdag 4 februari 2016

Björnmarknad


Mitt första inlägg. I januari har jag lärt mig vad Björnmarknad är. Det känns som varje blogg eller nyhetssida jag hamnat på har skrivit om Björnmarknad. Grafen nedan visar OMXS30-index utveckling. Under den perioden har vi haft fem tidigare björnmarknader då index har fallit minst 20 procent under minst två månader. 


Mellan juli 1990 och oktober 1992, en period på 119 veckor, backade index 45 procent. Den bakomliggande krisen var inte global utan snarare regional. Sverige och Finland hade levt över sina tillgångar och det var baksmällan efter en vidlyftig kreditexpansion som så småningom resulterade i att kronan föll. 

Dagarna innan Riksbanken gav upp försvaret av den fasta växelkursen vände marknaden uppåt och steg sedan ungefär 550 procent till juli 1998.

1997 inträffade den så kallade Asienkrisen som påverkade valutamarknaderna och börserna i Asien negativt. Länder som Indonesien, Malaysia, Thailand och några till hade helt enkelt gjort om det som Sverige och Finland hade gjort några år tidigare.

Men det var först året därpå som Stockholmsbörsen vände ned i en ny björnmarknad. Ryssland var i ekonomisk brygga och fick nödlån av IMF. I augusti 1998 höll inte den bräckliga farkosten ihop längre. Rubeln rasade, Moskvabörsen kollapsade och börsoron spred sig över hela världen när den forna diktaturen ställde in betalningarna.

Den efterföljande björnmarkanden var relativt kort. Under tolv veckor föll OMXS30 med 37 procent innan det var dags att börja den episka indexstigningen mot millenniebubblan. På ett och ett halvt år klättrade OMXS30-index cirka 200 procent från botten till toppen. Därefter kom den lika episka baksmällan. Mellan våren 2000 och hösten 2002 rasade index över 70 procent.

Björnmarknaden som följde på den senaste kreditkrisen var inte heller nådig – från toppen 2007 till botten 2009 backade index 65 procent.

2011 års björnmarknad var av det mildare slaget och nedgångsfasen som bara varade i nio månader sänkte index som mest med 33 procent.

Den sjätte och sista björnmarknaden är den vi befinner oss i nu. Index har hittills backat med 24 procent och nedgången har nu varat i tio månader från toppen. Texten ovan är kopierad rakt av från avanza.se

Nu är den stora frågan när det vänder åt rätt håll och jag ska köpa mina första aktier.